Saç Ekimi Nedir?

İnsanların farklı gereksinimlerine yönelik, saç dökülmesi için önerilen ve uygulanması gereken tedavi yöntemleri ve kapsamı farklılık gösterebilmektedir. Saç dökülmelerine çözüm olarak uygulanan bir tedavi yöntemi olarak da saç ekimi, ense üstünde ya da vücudun herhangi bir kısmında yer alan saç köklerinin, açıklık ve seyreklik oluşan kısımlara transfer edilmesi halinde gerçekleştirilir. Steril şartlarda, alanında uzman hekimler tarafından kliniklerle gerçekleştirilen bu işlemde, genel olarak tepe ve alın kısmında oluşan açıklıklar daha güçlü bölgelerde bulunan saç köklerinin lokal anestezi ile yapılmasının ardından tek tek alınıp, ihtiyaç olan kısımlara ekilmesi ile tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem acılı olmayıp, saç ekimi yapılacak bölgenin genişliğine bağlı olacak şekilde yaklaşık 4-6 saat süren bir işlemdir. Uygulanan tedavi yönteminin doğru olması, yeni ekimi yapılan saçların saç derisine uyum sağlaması ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi bakımından son derece önemlidir. Uygulamanın ardından kişiye birkaç gün süre boyunca dinlenmesi ve dışarı çıkmadan evde vakit geçirilmesi önerilir. Saç ekiminden birkaç hafta sonra ekilen saçlar dökülecektir. Ancak saç kökleri yerinde kalacağından dolayı dökülen saçların ardından, sağlıklı ve doğal bir şekilde deriye yerleştirilen saç köklerinden yeni saçlar büyüyecektir.

Saç ekimi işlemi temel olarak iki yöntem ile uygulanmaktadır:

 

Foliküler Ünite Transplantasyonu (FUT) Yöntemi

Oldukça eski bir saç ekme işlemi olan FUT yöntemi, enseden ince bir şerit biçiminde kesilen saç derisinde bulunan köklerin gerekli bölgeye yerleştirilmesi yöntemiyle gerçekleşir. FUT yöntemi cerrahi bir işlem olmasından dolayı, ense bölgesinde yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir yara izi olacaktır.

 

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) Yöntemi

Daha yeni bir saç ekim yöntemi olan FUE tekniğinde ise herhangi bir kesi işlemi gerçekleştirilmez ve dolayısıyla cerrahi yara izi oluşması da önlenmiş olur. Ense kısmından tek tek alınan saç köklerinin ekilecekleri bölgede yer alan kanallara aktarılması ile saç ekim işlemi gerçekleşir.

Son zamanlarda çok daha yaygın bir şekilde kullanılan bir diğer yöntem ise Platelet Rich Plasma (PRP) tekniğidir. Kanın pıhtılaşmasına olanak sağlayan hücrelerden üretilen solüsyon saç ekimi süreci boyunca kullanıldığında ekimi yapılan saç köklerinin güçlenmesini ve yeni saçların çıkmasını sağlar.

Nihai saç ekim yönteminin tercihi ise kişinin saç ve cilt yapısı ile en iyi uyumlu olacak şekilde belirlenmesi uygulanacak saç ekim tedavisinin başarısında büyük önem arz etmektedir.

 

Saç Ekimi Kimler İçin Uygundur?

Saç dökülmesi ve ardından yaşanan kellik durumu her yaş grubu ve cinsiyette görülebilmesinden dolayı saç ekim işlemleri de yaş ve cinsiyet fark etmeksizin yapılabilmektedir. Saç ekim işleminin başarılı olmasını etkileyen iki ana etken bulunuyor. Bunlardan ilki saçların durumu olup, diğer etken ise saç ekim işlemini yapacak ekibin bu konudaki deneyimi ve donanımlı olmasıdır. Saç köklerinin alındığı ense ve yan bölgelerde ki saçlar ne kadar sağlıklı ve sık ise saç ekiminin başarı oranı da bir o kadar başarılı olacaktır. Yine saç kökü alınacak bölgedeki saçlı derinin durumu da saç ekimi konusunda bir o kadar önemlidir. Saç köklerinin alındığı bölgede daha önceden herhangi bir yanık, kaza, yara ya da kesinin olmaması ve o bölgelere daha önceden herhangi bir saç ekim işlemi uygulanmamış olması da saç ekimi başarını artıran etkenlerdendir.

En sık rastlanan erkek tipi saç dökülmesi yaşayan kişilerde saç ekim işlemleri gerçekleştirilmektedir.  Erkek tipi saç dökülmelerinde, saç dökülmelerinin sebebi genel olarak testosteron hormonundan kaynaklanır. Testosteron etkisi ile saç folikülü çevresindeki üretken hücreler zaman içerisinde yok olmaktadır. Bu kişilerde saç ekimi tek ve kalıcı tedavi yöntemidir. Hastanın geçmişinde geçirilmiş bir kaza, yanık ve tedavilerden kaynaklı olarak saçlı deride yara izleri bulunuyorsa dolaşım kontrolünün ardından saç ekimi gerçekleştirilebilir. Ancak bu kişilerde saç ekim işlemlerinin başarı oranı daha azdır.

Saç ekimi işlemi yaptırmak isteyen kişide bakıldığı durumda saçlar arasından deri görünmeye başlandıysa eğer saç dökülme oranı %50 ve üzerinde demektir. Bu kişiler için önerilebilecek tek tedavi yöntemi saç ekiminin gerçekleştirilmesidir. 35 yaş ve öncesindeki erkeklerde ise saç dökülmesi mu bunun takibinin sağlanması gerekir. Eğer kişide saç dökülmesi devam ediyorsa ikinci seans saç ekim işlemi yapılması önerilir.

Diğer yandan ise saç ekimine uygun kişiler, başın yan ve arka bölümünde yeterli miktarda saçları bulunan kişilerdir. Bu kişilerde FUT ve FUE yöntemlerinin her ikisinin de kullanımı mümkündür. Bu işlemler için uygun bir diğer saç ekim aday grubu ise göğüs, bacak vb. vücudun çeşitli bölgelerinde yeterli sayıda sağlıklı kıl kökü olan kişilerdir. Bu kişilerde uygulanan saç ekimi tekniği “FUE” yöntemidir. Birçok kişi geçmiş dönemlerde saç ekimine uygun olmadığından dolayı geri çevrilmişken günümüzde ise gelişen teknoloji ve saç ekim yöntemleri ile hem başarı oranları hem de saç ekimi yapılan işin kalitesinde de artış yaşanmıştır.

 

Saç Ekimi Ne Kadar Sürede İyileşir?

Saç ekiminin ardından saçlı deride ince bir kabuk oluşur. Bu ince yara kabuklanmaları saçın tarif edildiği biçimde yıkanması ile yaklaşık bir hafta içerisinde dökülür. Kişiler bu kabuklanma döneminde bir şapka kullanarak günlük yaşantılarına herhangi bir sorun yaşamadan devam edebilir. Saç ekim sonrasında 3. ay itibariyle ekilen saçlarda büyüme başlar ve saç ekiminin ardından 9-12. ayda ekilen saçlar normal ve doğal saç görünümüne kavuşur.

 

Saç Ekimi Sonrasında Oluşan Kabuklanma Nedir?

Saç ekiminin ardından oluşan kabuklanma iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Saç ekimi işleminden sonra kabuklanmanın tamamlanması yaklaşık bir hafta sürer. Saç ekimi işleminin ardından kabuklanma süreci kişinin vücudunda ki yenilenme hızına göre değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte oluşan kabuklar elle kopartılmamalıdır. Elle kopartılmasıyla birlikte ekilen saç kökleri zarar görür. Oluşan saç kökleri en geç 10. günde dökülecek ve yok olacaktır. Saç ekiminin ardından kabukların dökülmesi için ilk olarak kesinlikle iyileşme sürecinin tamamlanması gerekir. Saç ekiminin ardından kabukların dökülmesi doğal yöntemlerle olmazsa, saç derisiyle birlikte ekimi yapılan saç köklerinde de zarar görülür.

 

 

 

Saç Ekiminde Saçlar Ne Zaman Çıkar?

  • Saç ekiminin ardından 1-2 hafta içerisinde oluşan kabuklaşma iyileşir.
  • Saç ekim bölgesindeki iyileşme süreci birinci ay sonunda gerçekleşir. Şok dökülme olayı ise birinci ayın sonunda yaşanır.
  • Yaklaşık ikinci ayın sonunda ise şok dökülme süreci sona erer. Şok dökülme sürecinin hemen sonrasında ise normal büyüme dönemine giren saçlar ayda 1-2 cm uzar.
  • Saç ekiminin ardından altıncı ay sonunda ise saçlar çıplak gözle görülebilir bir hal alır. Saç kökleri bu durumda %50-80 oranına çıkmış olur.
  • Sekizinci ay itibariyle saç kökleri güçlenir, saçlar gürleşir ve kalınlaşarak normal saç büyüme döngüsü yaşanmaya başlar.
  • Saç ekimi işleminin sonrasında 1 yılın sonunda saçlar normal biçimine kavuşur.
  • Saç ekiminde uygulanan saç köklerinin %90 kadar kısmı ense bölümünden alınan saç köklerinden oluşur. Ensede yer alan saçların yetersiz olduğu kişilerde ise kullanılan sırt, göğüs, kol ve bacak bölgesinde bulunan kılları saç yapısından farklı olmasından dolayı bu kulların uzama ve gelişim döngüleri daha farklı olur.

Treatment Plans

  • Trauma & intensive care $59
  • Aged Care $29
  • Community Services $25
  • Diagnosis & Investigation $48
  • Medical & Surgical $82
  • Mental Health $74
  • Rehabitation $24
  • Specialised Support Service $19
  • Trauma & intensive care $59
  • Aged Care $29
  • Community Services $25
  • Diagnosis & Investigation $48
  • Medical & Surgical $82
  • Mental Health $74
  • Rehabitation $24
  • Specialised Support Service $19
booking pattern 2

Onlıne

randevu

Dilerseniz randevu formunu doldurarak randevu oluşturabilir ya da iletişim numaramızdan bizleri arayabilirsiniz.