Obezite Ameliyatları Nedir?
Obezite ameliyatları; kilo verilmesine yardımcı olmak için gerçekleştirilen operasyonlardır. Birçok ameliyat türü bulunuyor. Diyet, egzersiz ya da doktor kontrolünde gerçekleştirilen çeşitli ilaç tedavilerinin sonrasında obezite hastalarında başarılı bir sonuç elde edilemediği anlarda obezite ameliyatları uygulanabilir.
Obezite Ameliyatları Kimler İçin Uygundur?
Obezite tedavilerinde operasyon öncesinde diğer tüm tedavi yöntemleri hasta tarafından uygulanmış fakat başarılı olamamış hastalar için ameliyat tercihi uygundur. Hastanın ameliyat öncesi tüm ilgili birimler tarafından değerlendirilmesi yapılmalıdır ve anestezi bakımından cerrahi operasyon geçirmeye elverişli olması gerekir. Obezite ameliyatlarında hasta seçimi vücut kitle endeksine göre yapılır. Vücut kitle endeksi 40 ve üzerinde olan hastalar obezite operasyonu olabilir. Vücut kitle endeksi 35 ile 40 arasında ve ek bir hastalığı bulunuyorsa, eğer vücut kitle endeksi 30-35 aralığında ise medikal tedavi yöntemleriyle kan şekeri kontrol altına alınamayan tip 2 diyabet hastalarına da obezite ameliyatı önerilebilir.
Obezite Ameliyatı Çeşitleri
Gelişen teknolojiyle birlikte obezite tedavisinde kullanılan çeşitli ameliyat teknikleri bulunuyor. Ameliyat seçimi hastanın durumuna göre doktor ve hasta birlikte karar verir ve ameliyat süreci başlar.
Mide Balonu
Kilo verme konusunda yardımcı en basit yöntem mide balonu yöntemidir. Bu yöntemde endoskop ile mide içince sıvı veya hava doldurulan bir balon hafif anestezi ile mideye yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Böylelikle midenin kapasitesi küçültülür ve çabuk doyma hissi sağlanır. Bu yöntemle hastalar birkaç ay içerisinde 7-8 kilo verir. Ancak bu balon, mide içerisinde 6 ay ya da en fazla 1 yıl kalabilir ve yine endoskopik yöntemle 5-6 dakika içerisinde mideden çıkartılır.
Kolay uygulanabilir olması ve vücutta kalıcı bir farklılık olmaması yöntemin avantajı olmasıyla birlikte, mide balonu vücuttan çıkarılmasının ardından hasta günlük yaşamına olduğu gibi devam edebilir ve diyetine devam etmemesi durumunda vermiş olduğu kilolar hızla geri alınabilir. Ancak 6 ay ya da 1 yıl kullanım süresince hastalar nasıl yemek yemeleri hakkında deneyim yaşayarak eğitim almış olurlar. Günümüzde mide balonu operasyonu ya ameliyat olamayacak durumdaki riskli hastalarda ya da süper obez hastalarda temel morbid obezite ameliyatına hazırlık sürecinde kullanılır. Aynı zamanda çok fazla kilosu olmayan hastalar içinde kullanılabilir bir yöntemdir.
Tüp Mide
Fazla kilolardan kurtulmak için en sık tercih edilen yöntemlerden biri tüp mide ameliyatıdır. Bu ameliyat ile midenin %80-90 oranında kısmı çıkarılır ve mide bir tüp halini alır. Kişinin kalori alımı minimum düzeye getirilir. Tüp mide ameliyatı da kapalı ameliyat ile birkaç saatlik süre içerisinde gerçekleştirilir. Hastanede kalma süresi ise 2-3 gündür. Ameliyat ardından hastalar iki hafta kadar sıvı, sonraki süreçte ise yumuşak kıvamda gıdaların tüketiminin ardından normal beslenme biçimine geçebilir.
Diğer obezite ameliyatı çeşitleri ise gastrik by-pass yöntemi ve duodenal switch ameliyat yöntemleridir.
Treatment Plans
- Trauma & intensive care $59
- Aged Care $29
- Community Services $25
- Diagnosis & Investigation $48
- Medical & Surgical $82
- Mental Health $74
- Rehabitation $24
- Specialised Support Service $19
- Trauma & intensive care $59
- Aged Care $29
- Community Services $25
- Diagnosis & Investigation $48
- Medical & Surgical $82
- Mental Health $74
- Rehabitation $24
- Specialised Support Service $19