Gözaltı Morlukları Tedavisi
Gözaltı tedavisi olarak da isimlendirilen ve alt göz kapaklarının altında koyu halkalar biçiminde ortaya çıkan durum, kadınlarda ve erkeklerde oldukça yaygın olarak görülür. Çoğu zaman gözaltı torbalarının da eşlik etmiş olduğu gözaltı morlukları kişinin olduğundan çok daha yaşlı görünmesine sebep olur.
Yorgunluk hali gözaltı morlukları için en mantıklı açıklama gibi bilinse de, bu duruma katkı oluşturabilecek bir takım farklı etkenler bulunuyor. Çoğu zaman, gözaltı morlukları endişe edilmesine sebep olarak bir sağlık sorununa işaret etmez ve herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte görünüş açısından estetik problemlere sebep olur ve işin olumsuz tarafı da bu halkalardan kurtulmanın düşünülenden biraz daha zor olabileceğinin gerçeğidir.
Gözaltı Morlukları Neden Olur?
Darbeye maruz kalmak ya da bazı estetik uygulamalar da gözaltı morlukları oluşmasına sebep olabilir. Açık ya da kapalı rinoplasti uygulamalarının ardından kısa zamanlı da olsa morarma sorunları oluşabilir. Bu durum rinoplasti sonrasında ki süreçte hızla iyileşebilir. Sürekli olarak gözlemlenebilen ve koyu renkte halkalara sebep olabilen en yaygın sebepler ise şunlardır:
Uykusuzluk
Aşırı derecede yorgunluk, yeteri kadar uyumama ya da normale göre daha fazla uyuma gözaltlarında koyu halkaların oluşmasına sebep olabilir. Uykusuzluk durumu ciltte soluk bir görünüm oluşmasına neden olarak cilt altındaki koyu dokular ve kan akışının sağlandığı damarların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Uykusuzluk aynı zamanda gözaltlarında sıvı birikimine sebep olmasından dolayı şişkinliğin oluşmasına da neden olabilir.
Yaş
Doğal yaşlanma süreci boyunca gözaltında oluşan koyu halkaların yaygın bir sebebidir. Kişi yaşlandıkça cilt elastik özelliğini kaybeder ve incelir. Cildin altında yer alan yağ dokusu ve cilde esneklik özelliği sağlayan kolajen miktarı azalır. Buna bağlı olarak da cilt altında yer alan koyu renkli kan damarları gözle görülebilecek halde belirginleşir ve gözaltındaki bölgenin koyu görünmesine sebep olur.
Alerjiler
Kişide yaşanan alerjik tepkimeler ve göz kuruluğu gibi durumlar koyu halkalarının oluşumunu tetikleyebilir. Alerjik tepkime geliştiği durumlarda vücutta toksin madde olarak algılanan yapılara tepki olarak histaminler serbest bırakılır. Vücutta histamin salınımı gözlerde ve çevresinde kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi rahatsız edici sorunlara sebep olmaktan başka kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu da aslında ince olan gözaltı cildinin alt kısmında bulunan damarların daha belirgin ve gözle görülür hale gelmesiyle sonuçlanır. Alerjik tepkimeye bağlı olan kaşıntı sebebiyle göz ve çevresini kaşımak ve ovalamak gözaltında oluşan morlukları daha kötü hale getirebilir. Bu durumda ise iltihaplanma, şişlik ve kan damarlarının çatlamasına yol açabilir. Kan damarlarındaki çatlama oluşumları ise gözaltındaki morluğu artırır.
Genetik
Aile üyelerinde gözaltı morluğu görülen bir durumsa eğer diğer kişilerde de aynı durumun görülme oranı normale göre çok daha fazladır.
Treatment Plans
- Trauma & intensive care $59
- Aged Care $29
- Community Services $25
- Diagnosis & Investigation $48
- Medical & Surgical $82
- Mental Health $74
- Rehabitation $24
- Specialised Support Service $19
- Trauma & intensive care $59
- Aged Care $29
- Community Services $25
- Diagnosis & Investigation $48
- Medical & Surgical $82
- Mental Health $74
- Rehabitation $24
- Specialised Support Service $19